Emberek számára kifejlesztett technológia.

A robotikai vívmányai jelentős mértékben javíthatják az életminőségünket. Munkában, otthon vagy játék közben: megoldásaink minden helyzetben, minden feladat elvégzésében segítséget nyújthatnak. Visszaadhatják a gerincsérült embereknek a járás képességét, vagy segíthetnek az ipari munkásoknak feladataik elvégzésében.

„Egy olyan jövőről álmodunk, amelyben az emberek és a robotok együtt élnek"

- a Hyundai Motors robotikai platform csapata -

Paralympic athlete Jun-beom Park, aiming his arrow

Ismerje meg Jun-beom Parkot.

2019-ben levelet kaptunk Jun-boem Park íjásztól. Megható történetét megismerve robotikai csapatunk rögvest munkához látott. Vajon a hordható robotikai eszközök segítségével Jun-boem képes lehet újra járni?
 1. Close-up of a finger pointing at a childhood photo of paralympic athlete Jun-beom Park

  Jun-boem első lépései.

  Jun-beom Park édesanyja élénken emlékszik fia első lépéseire. Koraszülött volt: hét hónapra, 1,8 kilogrammosan született. Inkubátorból ismerkedett a világgal, ám később megerősödött, és 15 hónaposan megtette első lépéseit, méghozzá magabiztosan és mosolyogva. Ez azonban még csak a kezdet volt az ifjú Jun-beom Park számára.
 1. 1
 1. Paralympic athlete Jun-beom Park sitting in his wheelchair in a locker room

  Váratlan baleset tizennyolc évesen

  2008. május 5-én Jun-beom Park életét örökre megváltoztatta egy baleset. Soha nem felejti el azt a napot. A könyvtárba tartott barátaival. Majd a mentősök hangja visszhangzott a fülében. A baleseti sebészeten nyitotta ki a szemét. Ekkor látta először sírni az édesapját. Megsérült a mellkasi gerince: egész életére kerekesszékbe kényszerült.
 1. 1
 1. Close-up of a boy looking at goldfish swimming in an aquarium

  Kétségbeesés, remény és aranyhal.

  Legyűrte a depresszió. Park bezárkózott, eltaszította magától barátait, barátnőjét, még a szüleit is. Nehezére esett alkalmazkodni az új valósághoz. Egy éven át ki sem jött a szobájából. Aztán aranyhalak hátán csillant meg számára a remény: rájött, hogy megértést és megkönnyebbülést hoz neki, ha gondoskodhat róluk.
 1. 1
 1. Paralympic athlete Jun-beom Park sitting in his wheelchair practicing archery

  Új kihívás.

  Az íjászat kiutat mutatott Jun-beom Park számára a bezártságból, és visszavezette őt a világba. Először egy olyan, csökkent képességű emberekkel foglalkozó központban találkozott a sportággal, amelyet terapeutája ajánlott a számára. Amint célra emelte az íjat, megszűnt körülötte létezni a világ, és csak az új céljára koncentrált: hogy bekerülhessen a koreai paralimpiai válogatottba. 

 1. 1
 1. Paralympic athlete Jun-beom Park moving about in his wheelchair

  Gyakorlás, türelem, felkészülés. 

  Jun-Boem kezdett komoly eredményeket elérni. Leigazolt egy vállalati csapathoz, és különböző versenyeken győzött, míg végre 10 év után beválogatták a koreai válogatottba. Igazi álma azonban az volt, hogy egyszer felkelhessen kerekesszékéből, és szemmagasságból szemlélhesse a világot.

 1. 1

Hogyan adta vissza a Hyundai robotikai csapata Jun-beom Park-nak a járás képességét?

Jun-beom sikerei és motiváltsága, amivel felülemelkedett különleges állapotán, meghatotta és tettekre inspirálta a Hyundai robotika csapatát. Amint Jun-beom személyesen megkereste őket, kezdetét vette a „második első lépés” projekt. Vajon tudtunk neki segíteni, hogy ismét járjon?

Mellényként hordható külső váz

A mellényként hordható külső váz (Vest EXoskeleton, röviden VEX) szintén a Hyundai által kifejlesztett, hordható robotikai eszköz. Feladata, hogy segítse a munkavégzést olyan esetekben, amikor a dolgozóknak hosszú órákon át kell felemelt karral dolgozniuk.
Close-up of Hyundai's VEX exoskeleton vest

Hogyan működik a VEX?

A VEX megtámasztja a testet, és mérsékli az izomzat és a csontváz terhelését ismétlődő mozgássorozatok, illetve jelentős terhek emelése esetén. A természetes emberi mozgást utánzó VEX anélkül biztosít fokozott terhelhetőséget és mobilitást, hogy extra terhet róna a felhasználóra.
Two men trying out Hyundai's VEX exoskeleton vest in working conditions

Alkalmazási területek.

A VEX elsősorban olyankor hasznos, ha a dolgozó magasba emelt kézzel végzi a munkáját, pl. alváz csavarozása, fékcsövek rögzítése vagy fékrendszer felszerelése.

Fedezze fel a Hyundai egyéb robotikai innovációit.